De balans opmaken

Zo aan het einde van een kalenderjaar is het niet verkeerd eens terug te kijken op het jaar dat bijna achter ons ligt. Even stilstaan, voordat het nieuwe jaar ons weer opslokt met verplichtingen, geplande en onverwachte gebeurtenissen.

Voor mij persoonlijk was het een bijzonder jaar, waarin zich telkens situaties aandienden die mij onbewust, maar ook bewust dwongen tot het maken van keuzes. Daarvan heb ik geleerd dat het maken van keuzes eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Waar ik vroeger ging afwegen en me aan probeerde te passen aan verwachtingen van anderen en aan mezelf opgelegde normen, zo logisch voelt het nu een beslissing te nemen die bij mij past. Het voelt dan ook bijna niet meer als een keuze, maar meer als een logische stap die ik zet. Voor twijfel is er dan geen plek. Volgens mij heet dat het volgen van je innerlijke stem. En die hebben we allemaal. We laten ons echter veel te veel leiden door andere stemmetjes. Eigen (ver)oordelende stemmetjes maar ook die van anderen. Wat ons eigenlijk alleen maar verder van onszelf afbrengt.

Is dat dan niet egoïstisch en ga je dan niet voorbij aan je medemens? Ik denk het niet. Juist door je meer te laten leiden door je hart in plaats van je hoofd, kun je liefdevoller zijn. En liefdevoller betekent voor mij je daadwerkelijk openstellen voor anderen, vanuit een oprechte belangstelling en verbinding. Dan kun je nooit iemand schaden.

In 2012 hoop ik nog meer wensen om te gaan zetten in waar- en werkelijkheid. Dat wens ik jullie ook allen toe! Ga ervoor!

One Response to “De balans opmaken”

  1. Max Sr. schreef:

    Weer een mooie blog Diane! Heb hem even getweet. Naast de mooie inhoud ook complimenten voor je taalgebruik. “Wensen omzetten in waar- en werkelijkheid”… Heel mooi!

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.