November, maand van bezinning en inzichten

De maand november wordt gezien als de maand om te bezinnen, om even stil te staan. Het is ook de maand van Allerzielen, waarin we nog eens extra het verlies van dierbaren herdenken. Want het gemis van en de herinnering aan een verloren naaste is natuurlijk niet te plaatsen in een hokje, in een maand. Het is vaak een levenslang proces, dat op verschillende momenten en situaties weer nadrukkelijk voelbaar is.

Wanneer we stil staan bij ons leven en proberen te luisteren naar wat innerlijk leeft, komt er vaak een moment van “niet meer weten…”. Dat komt omdat we zo gewend zijn om zaken met ons hoofd, ons denken, te beredeneren. Dit is ons bewustzijn, daar waar we ons bewust van zijn. Dat is helder voor ons. Echter zijn er veel zaken in ons leven die onbewust spelen. Iedereen heeft onderliggende emoties, verlangens, vragen en twijfels. Juiste deze onderdrukte, weggestopte gevoelens, gebeurtenissen en verwachtingen kunnen ons verder helpen bij vragen of klachten.

De tekentaal, net als trouwens onze droomtaal, komt uit dat gebied van het onderbewuste. Maar deze taal is niet zo gemakkelijk te duiden. Hoe vaak worden we ’s ochtends niet wakker met nog de droom voor ogen. Maar wat in die droom gebeurde is vaak zo onsamenhangend en vreemd dat we er weinig mee kunnen. Dat komt omdat deze taal niet direct tot ons spreekt. De taal komt in symbolen, vreemde types en gebeurtenissen die veelal wonderlijk zijn en niet in het dagelijkse leven mogelijk zijn. Denk maar aan het “kunnen vliegen” in een droom.

Toch kunnen wij veel van deze onbewuste taal leren. Door te tekenen boren we dezelfde bron aan. Ook al denken (!) we dat we gericht en gecontroleerd een tekening op papier zetten; symbolen, kleuren, maar ook plaats en ruimte verraden veel over onze innerlijke belevingswereld. Ook het energetische tekenen, waarbij alleen lijnen of krassen op papier verschijnen, geeft veel informatie. Ons onderbewustzijn zal alleen associaties maken met dat innerlijke beeld dat voor ons belangrijk is op dat moment. De vorm die iemand ontdekt in die wir war van lijnen is dus zeer bepalend en een goede leidraad voor het werken aan inzichten. Tekentherapie kan helpen de symboliek en beelden te vertalen.

Bezinnen, inzichten; de tekentaal en het tekenen op zich heeft alles in zich om wat innerlijk leeft naar de oppervlakte (ons bewustzijn) te brengen. Met deze creatieve taal hebben we een manier voorhanden om op een veilige, fijne, maar vooral ook eerlijke manier met onszelf te communiceren.

De oplossing ligt uiteindelijk altijd in onszelf!

 

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.