Schilder een laatste groet

DSC00284

Steeds vaker leveren (klein)kinderen een bijdrage aan een uitvaartplechtigheid. Samen met kinderen (maar dit kan natuurlijk ook met een groep volwassenen; vrienden, collega’s, familieleden..) kan ik de uitvaartkist beschilderen.

Na het overlijden van een dierbare zijn we als volwassenen druk met het regelen van een mooi en waardig afscheid. Dat willen we zo goed mogelijk doen; het is immers het laatste dat we voor de overledene kunnen betekenen.

Steeds vaker volgen we daarin onze eigen weg. Met elkaar.
En met de kinderen. Want ook voor hen is het verlies van een dierbare een
gebeurtenis die grote indruk  achterlaat.

In toenemende mate leveren kinderen een bijdrage aan een
uitvaartplechtigheid. En altijd weer is dat een waardevol moment. Maar
misschien willen zij meer; misschien willen zij degene die overleden is iets
heel bijzonders meegeven.

Samen met de kinderen kan ik de door de familie uitgekozen
uitvaartkist beschilderen. Op deze manier kunnen kinderen/jongeren hun eigen
tekening, symbolen, handafdrukken en laatste woorden meegeven.

Het ritueel van het beschilderen maakt onderdeel uit van
uw en hun rouw- en verwerkingsproces. Het geeft kinderen niet alleen het gevoel
iets te kunnen doen in deze verdrietige tijd, maar ook dat zij er bij horen,
deel hebben aan het afscheid.

Het beschilderen van de deksel kan gezamenlijk gebeuren,  maar het is ook mogelijk dat ik de deksel en/of kist in opdracht beschilder.

Zo kan deze  voorzien worden van een woord, tekst, persoonlijke symbolen of gedicht.

In principe kan het schilderen van de kist en de deksel in één dag plaatsvinden, zodat deze op tijd beschikbaar is voor de opbaring.

IMAG0491  IMAG0494    

Afscheids-/herdenkingsschildering

Wil je niet de kist beschilderen, maar toch een afscheids-/herdenkingsbeeld schilderen of tekenen, dan kan ik (klein)kinderen en de familie daarbij begeleiden. Het is bijv. mogelijk tijdens één van de dagen vóór de uitvaart een grote houten plaat, houten hart of ster samen of alleen te beschilderen die een speciale plek kan krijgen tijdens de uitvaartceremonie. Voordeel hiervan is dat de schildering bewaard kan blijven en een mooi plekje als herinnering kan krijgen bij jullie thuis.

Daarnaast bied ik herdenkingsplankjes aan. Dit zijn geschilderde plankjes van ca. 29 x 12 cm met een persoonlijke afbeelding (bijv. portret, tekst, gedicht, symbool of afbeelding zoals is gebruikt op de kaart of een persoonlijk beeld van bijv. het werk/hobby van de overledene). De plankjes zijn voorzien van steuntjes, zodat ze op een mooie plek kunnen worden neergezet of tegen een wand kunnen worden geplaatst.

Een andere mogelijkheid is die van een beschilderd kistje. Deze heeft ongeveer dezelfde afmeting als het plankje. In het kistje met dekseltje kunnen persoonlijke spullen worden bewaard, zoals een bidprentje, haarlok, sieraden, de assteen etc.

Vind je het mooi zo’n plankje of kistje zelf te beschilderen? Dat kan ook. Samen met kinderen en/of familie kunnen we een tijdje na de uitvaart samenkomen en het afscheid, gemis en de herinneringen vastleggen in beeld en kleur. Dit kan ook op een schilderij (doek) of houten plaat.

Ik maak gebruik van gemengde schilder- en tekentechnieken. Een methode die het voor iedereen (jong en oud) mogelijk maakt een dierbaar kunstwerk te maken.

Schilderen kan in mijn atelier in Losser of ik neem materialen mee en kom bij jullie thuis of op een andere locatie.

Prijzen zijn afhankelijk van gebruikt materiaal. Neem contact op via het contactformulier of telefonisch via 06 – 431 539 48 of met de eigen uitvaartbegeleider.

Herinneringshart op hout

Herinneringshart op hout

Kistje thema Voeten in het zand

Kistje thema Voeten in het zand

Detail portret herdenkingsplankje


 

 eigenwerk-button

← Back