Tijd voor Anders..

Op de Uitvaartbeurs in Haaksbergen in oktober 2013 werd de kiem gelegd voor een nieuw project. Dit zou me uiteindelijk twee jaar op een positieve en inspirerende manier bezig houden. En dat was heel fijn in een periode waarin het voor mij persoonlijk soms donkere tijden waren.

Tijdens de Uitvaartbeurs ontdekte ik dat er veel interesse bestond voor het anders vorm geven van een uitvaart. Naast mijn tafel vol met flyers, mini-voorbeeldkistjes en herdenkingsplankjes, stond de grote uitvaartkist die ik al eerder schilderde in opdracht voor een beurs in het crematorium. Een kist geschilderd in vrolijke kleuren met als thema Voeten in het zand, naar het bekende gedicht.

DSC00199  DSC00379

Al is de dood voor de meeste mensen nog zwaar en zwart, toch staan er steeds meer mensen open voor het persoonlijker en “levendiger” maken van dit thema, waar ieder van ons mee te maken krijgt. De uitvaart is een belangrijk ritueel voor nabestaanden in het rouwverwerkingsproces. Dit heb ik aan den lijve ondervonden, maar ik hoor het ook telkens weer van nabestaanden die ik een stukje begeleidde in dit proces. Het afscheid nemen wordt steeds persoonlijker. En terecht. We nemen afscheid van een uniek persoon. Daar kun je niet een voor iedereen geldend draaiboek bij pakken. Ik zie dan ook dat steeds meer uitvaartondernemers de weg kiezen van personalisering. Mijn werk als kunstzinnig begeleider kan daar ook bij horen als het gaat om een klein stukje andere invulling.

Terugkomend van de beurs in Haaksbergen bleken al mijn flyers op. Leuk al die belangstelling. Omdat ik toch nieuwe moest laten drukken leek het me goed nog eens te kijken naar de inhoud. Ik nam contact op met mijn tekstschrijfster en die stelde voor eens te praten met een vormgever, omdat ik beeldmateriaal voorop wilde stellen. Zo gezegd, zo gedaan. En tijdens het gesprek met deze jonge, net afgestudeerde vormgever, ontstond het ene idee naar het andere, wat eindigde met het voornemen: ik ga een magazine maken met eigen verhalen en beeldmateriaal! Thema: ANDERS Omgaan met verlies.

COVER

We zijn inmiddels anderhalf jaar verder. Het hele proces mocht tijd hebben.. Geen haast. Ik heb genoten van iedere minuut die ik eraan werkte. Alleen dit al maakt het magazine voor mij tot een succes… De toekomst zal uitwijzen wat me dit nog meer gaat brengen.

Medio december 2015 is het magazine te verkrijgen.

Met een hartelijke groet, Diane

 

 

 

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.