Wat nou als

Wat nou als je het niet meer weet? Wat nou als onzekerheden zich opstapelen en je geen perspectief meer ziet?

Wat nou als je het gevoel hebt dat je rondjes loopt in je brein en je geen uitweg ziet?

Wat nou als je niet meer kunt ontspannen en je iedere dag innerlijke onrust ervaart?

Toen ik zelf ruim 20 jaar geleden in een persoonlijke crisis belandde was rondjes lopen in de tuin letterlijk het enige dat ik nog op kon brengen. Prikkels van buitenaf, beweging, eten.. niets kon me weer op gang brengen. Ik worstelde met zingevingsvragen als: wat draagt mijn werk nou bij, wat heb ik te bieden, wie, wat ben ik en waar sta ik in mijn leven? Het enige dat ik wist was dat ik vroeger enorm genoot van tekeningen maken….

Toen ik op een Open Dag kennismaakte met de opleiding Genezend Tekenen was ik verkocht! Deze holistische opleiding maakt gelijk korte metten met waar opleidingen die ik voorheen volgde op varen: geen prestatiedruk, geen beoordeling, geen vergelijking. Alles wat jij laat zien op papier of doek is oké, want dat is een uitdrukking van wie en wat jij van binnen bent. Hoe kun je dat afwijzen of veroordelen? Vanaf het eerste moment greep deze visie en opleiding me op een positieve manier aan. Ruim anderhalf jaar zat ik in de donkerte van een depressie en deze manier van zelfheling heeft me geholpen het licht weer te zien…en meer dan dat!

Voor veel mensen is het maken van tekeningen en schilderijen een proces dat direct gelinkt is aan het eindresultaat. Vaak hebben ze al een idee wat ze willen maken en werken daar, al dan niet met een voorbeeld op een foto of afbeelding, naar toe. Zeker ook een prachtige activiteit om te ontspannen en met potloden of verf in het proces op te gaan.

Anders wordt het als we het resultaat loslaten en vrij volgen wat er in ons leeft en opkomt. Toen ik in aanraking kwam met genezend tekenen was ik ook totaal verrast. Huh? Wat moet dit nu worden? Kijken naar mijn buurvrouw: doet zij dit ook zo? doe ik het wel goed? Dat was al een heel proces dat ik moest leren. Niet kijken naar een ander, maar volgen wat er zich in mij aandient, zonder enig oordeel.

Als je zover bent, kan het tekenen en of schilderen je zoveel brengen! Je drukt jezelf letterlijk uit in kleur en vorm. Je geeft je binnenwereld dus een plek om er te mogen zijn, namelijk op het papier of doek (of hout of waarop je ook wilt). Naast dat het bevrijdend werkt, kan de tekentaal je ook zoveel inzichten en handvaten bieden. Dan is het fijn iemand te hebben die samen met jou de tekentaal leest en bevraagt. In een tekening zal je ongemerkt een berg aan informatie uit je onbewuste laten zien. Kwaliteiten, aandachtspunten, wat er nog in het verleden ligt, uitdagingen, en toekomstverwachtingen..

Mocht je hierin geïnteresseerd zijn stuur me dan een berichtje. Je bent van harte welkom!

 

 

 

← Back